Niels Daris

Niels Daris (25) is opgegroeid met een woonstudio ‘aan huis’. Sinds november 2018 is hij officieel werkzaam bij Woonstudio Daris. Wat sneller dan verwacht, gedacht én gepland, maar inmiddels is hij helemaal in zijn element als allround verkoper. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in het onderdeel ‘slapen’ (matrassen, red.) binnen Woonstudio Daris. Daarnaast ontdekte Niels dat de verschillende (natuurlijke) materialen waar hij dagelijks mee te maken heeft, hem echt een kick geven. Een gesprek met Niels over het belang van een goed advies wanneer het over slapen gaat én materialen die -mogen- leven.

“Het juiste matras en een goede nachtrust zijn van extreem belang voor je persoonlijke welzijn.”

“Als allround verkoper ben ik natuurlijk veel in onze woonstudio te vinden. Daarnaast ben ik samen met mijn zus (Josan Daris, red.) verantwoordelijk voor de marketing en het contact met ons reclamebureau. Ook verzorg ik een deel van de inkoop en orderverwerking en het voorbereiden van de planning. Tot slot neem ik ook de service en aftersales op me. Onder aan de streep trek ik de conclusie dat ik genoeg te doen heb. Dat is ook niet gek, want we draaien op volle toeren. Het is maar goed dat we ons team de afgelopen tijd hebben versterkt met een aantal toppers.”

 

Kun je ons wat meer vertellen over je specialisatie? “Mijn specialisatie ligt echt bij het onderdeel slapen en dan met name matrassen. Binnen Woonstudio Daris hebben matrassen vanaf de oprichting (1935, red.) altijd speciale aandacht gehad. We hebben dan ook enorm veel kennis in huis. Die kennis heb ik me in de afgelopen jaren eigen gemaakt. Mede door gesprekken met onze leveranciers, cursussen en het bezoeken van bijvoorbeeld de productiefaciliteiten. Het belang van het juiste matras is zo enorm groot, het gaat immers om een goede nachtrust. En een goede nachtrust is weer van extreem belang voor je persoonlijke welzijn en gezondheid. Onze klanten adviseren op ‘top level’ is gewoon een must.” Hoe kom je tot het juiste advies? “Vragen, vragen, vragen. Zo simpel is het. Ik wil weten hoe een klant graag slaapt, of hij/zij fysieke klachten heeft en of er nog andere belangrijke zaken zijn waar wij in ons advies rekening mee moeten houden. Overigens kan ik aan de lengte en lichaamshouding van iemand al veel afleiden.”

“Uiteindelijk moet je een matras ervaren en voelen. Proefliggen in onze woonstudio is dan ook een must.”

“Als de klant zijn verhaal heeft gedaan, dan is het mijn beurt. Ik vertel ze meer over de verschillende type matrassen, de materiaalsoorten, de opbouw van een matras en het prijsverschil. Onze leveranciers (o.a. Auping, Pullman en M line, red.) zijn continu bezig met de (door)ontwikkeling van hun productaanbod. Zo zijn circulaire matrassen enorm ‘hot’. Daarnaast mag je niet onderschatten dat de opbouw van matrassen enorm divers is. Latex, natuurlatex, comfortschuim, pocketveren, softpads, traagschuim, schuimballen voor meer soepelheid in de vering; de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. En de juiste keuze is zo enorm belangrijk! Ik adviseer de lezers van dit artikel om zeker te kijken naar een aflevering van DIT IS DARIS die volledig in het teken staat van circulaire matrassen van Auping. Die aflevering geeft een goed beeld van de mogelijkheden. Nog beter kom je langs in onze woonstudio natuurlijk. Tot slot, zeg ik tijdens een adviesgesprek: ga maar liggen, want uiteindelijk moet je een matras ervaren en voelen.”

 

Natuurlijk of synthetisch materiaal

We zijn er wel uit. Een gesprek met Niels over ‘slapen’ is allesbehalve slaapverwekkend. Al krijg je wel spontaan zin om even te gaan ‘proefliggen’ op een van de vele opstellingen in de woonstudio. We gaan door naar een ander onderwerp: de verschillende materialen en materiaalsoorten waarmee bij Woonstudio Daris wordt gewerkt. “De juiste materiaalkeuze is niet alleen belangrijk als het gaat om matrassen, maar ook bij meubilair. Denk aan natuurlijke of synthetische materialen. Waarbij natuurlijke materialen altijd een uniek karakter hebben. Het materiaal leeft, voelt ‘echt’ en kent altijd een soort van ‘gebruiksaanwijzing’. Wanneer je bijvoorbeeld een leren stoel dagelijks schoonmaakt met een vochtige doek, dan zie je het materiaal veranderen van textuur en kleur. Dat maakt leer stoer en nonchalant. Synthetische materialen zijn daarentegen wat minder echt, maar vaak wel praktischer. Of neem Velourse stoffen, die zijn van nature warmer en rijker. Wat we vaak zien is dat mensen kleur als uitgangspunt nemen bij het maken van een keuze, maar eigenlijk is juist materiaal net zo belangrijk en vanuit hier ga je kijken naar de gewenste kleur. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld niet tegen wol, dan kun je een stoel in een bepaalde kleur nog zo mooi vinden, maar dan zullen we eerst moeten kijken naar een andere materiaalsoort en vervolgens naar de kleuropties. Als je op zoek bent naar een interieur dat leeft, dan kom je nagenoeg altijd uit bij natuurlijke materialen. Is ‘strak’ een absolute vereiste, dan vormen synthetische materialen vaak het vertrekpunt. Maar, mix en match is natuurlijk altijd mogelijk!”

 

Materialen mogen leven

“Wat mij betreft mag alles ‘echt’ zijn. Als er na verloop van tijd wat vlekken of oneffenheden ontstaan op bijvoorbeeld een bank, dan mag dat. Het is een teken dat de bank gaat ‘leven’. Zolang het geen spaghettisaus is natuurlijk, haha. Het moet gewoon kloppen en in balans zijn. Ik heb recent een huis gekocht en ben bezig met de inrichting. Ik koos voor een stoel van een nieuw merk (LABEL | Vandenberg, red.) dat we recent  hebben opgenomen in ons aanbod. Mijn oog viel op de littekens van de koe in de lederen bekleding. Zulke details geven mij een kick. Het laat zien dat het materiaal echt is en leeft. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor linnen stoffen. Je hebt altijd te maken met kleurverschil en juist dan weet je dat je te maken hebt met ‘natuurlijke materialen’. Dat hoort er gewoon bij. Materialen mogen leven.”

Een vraag aan Niels? Laat een bericht achter!